Lichte toename WW-uitkeringen

15-3-2021

Het jaar 2021 is rustig begonnen met een lichte stijging van de lopende WW-uitkeringen (+1%). Deze lichte stijging volgt op een jaar dat begon met een grote piek in het aantal WW-uitkeringen, maar vervolgens stabiliseerde. Ondanks de 2e lockdown blijft de lijn van de lopende WW-uitkeringen vlak.

Verschillen per sector

Normaal gesproken stijgt het aantal lopende WW-uitkeringen vooral in januari door de seizoensinvloeden. Zoals in januari 2019 met 8,1% en januari 2020 met 6,2%. Met deze hele lichte stijging wordt deze seizoenstrend doorbroken. Het is niet verrassend dat met name de horeca, detailhandel, uitzendsector en de culturele sector verantwoordelijk zijn voor de stijging in lopende WW-uitkeringen. Door het winterse weer zijn ook in de bouw en landbouw het aantal uitkeringen gestegen. In het onderwijs, het bank- en verzekeringswezen en de chemische industrie nam het aantal WW-uitkeringen af.

Grafiek 1: Lopende WW-uitkeringen per sector, mutatie januari 2021 - december 2021

Of bekijk de digitaal toegankelijke versie van grafiek 1. 

Verschillen per regio

In de meeste van de 35 arbeidsmarktregio’s is er een lichte stijging van het aantal WW-uitkeringen, variërend van 0,2% tot 1,8%. Maar er zijn ook een paar regio’s die duidelijk afwijken van de landelijke lijn. Zo is er in Midden-Gelderland en Rijk van Nijmegen zelfs een daling in het aantal lopende WW-uitkeringen van 0,8% en 0,6%. In de Achterhoek is er een toename van 0,4%, in FoodValley van 0,7%, in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe van 1,5% en in Rivierenland van 1,6%.

Vergeleken met januari 2020, net voor de coronacrisis, ligt het aantal lopende WW-uitkeringen 19,5% hoger. In alle arbeidsmarktregio’s is het aantal WW-uitkeringen het afgelopen jaar gestegen. De regio’s waar het aantal uitkeringen het minst toenam zijn de noordelijke provincies (+5 tot 10%) en Rijk van Nijmegen (+5,5%). Ten opzichte van een jaar geleden liggen de WW-uitkeringen in de Achterhoek 9,8%, in Rivierenland 11,3%, in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe 11,4%, in FoodValley 11,6% en in Midden Gelderland, 12,3%. De coronacrisis zorgt voor een stijging van WW-uitkeringen in Gelderland. Dat geldt echter niet voor alle sectoren. Zo daalde de WW in de financiële sector het afgelopen jaar juist sterk.

Terug naar nieuwsoverzicht