Effecten coronacrisis op pinbetalingen

21-1-2021 centrum van Arnhem

Het coronavirus laat zijn sporen achter in de Nederlandse economie. De kabinetsmaatregelen om het virus een halt toe te roepen hebben een flink effect op waar consumenten hun geld uitgeven. Dat blijkt uit een analyse van ING pintransactiedata door het ING Economisch Bureau.

Lagere pin-omzetten

Pin-omzetten liggen verder onder normale niveaus dan tijdens de 1e lockdown. De waarde van pinbetalingen en geldopnames in Nederland lag in de 7 dagen tot en met 1 januari 2021 37% lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Vlak voor de huidige lockdown was dat nog ‘slechts’ een kleine 10% onder normaal. Vergeleken met de intelligente lockdown van maart/april 2020 ligt de waarde van de transacties in de huidige lockdown vrijwel even ver onder normaal. Toch lijkt het erop dat de impact op de economie nu groter is. Zo lag de waarde van de pinbetalingen en geldopnames in maart 2020 maar kort – enkele dagen – lager dan 30% onder normaal, terwijl dat nu (in januari 2021) al veel langer (ruim 2 weken) zo is.

Bron: ING

Omzet winkels

Vooral in de winkelstraat lijkt de economische schade nu groter dan tijdens de 1e golf. De pin-omzet bij winkels (exclusief voeding), zoals kledingzaken, bouwmarkten en speelgoedwinkels ligt nu veel verder onder normaal dan in maart; nu -78% tegen toen –41%. Bij bouwmarkten lag de pin-omzet de afgelopen maanden ver boven normaal, maar nu 84% onder normaal. Bij kledingwinkels is de pin-omzet bijna geheel verdwenen (-98%). De belangrijkste reden voor de daling is de verplichte sluiting van niet-essentiële winkels. In maart 2020 ging een deel vrijwillig dicht, maar winkeliers namen maatregelen en openden toen relatief snel corona-proof. Voor winkels komt de klap van de verplichte sluiting nog harder aan, omdat december normaal de topmaand is.

Afhalen en online verkoop

Niet overal is de pin-omzet net zo ver onder normaal gezakt als in maart 2020. Zo hebben veel restaurants de klap van de lockdown kunnen verlichten door sneller over te stappen op bezorging en afhaal. Daarnaast is de daling van de pin-omzet bij tankstations en in het openbaar vervoer nu minder groot. De daling in de winkelstraat is deels opgevangen door meer online-aankopen. De waarde van deze aankopen lag in de 2e helft van december zo’n 60% hoger dan normaal. Het aandeel van online-aankopen lijkt echter nog te klein om de sluiting van winkels volledig te compenseren.

Terug naar nieuwsoverzicht