Flinke dip in pinbetalingen begin februari

25-2-2021 geldautomaat

Sinds de start van de huidige lockdown betalen consumenten veel minder met pin dan gebruikelijk. Ook nemen ze veel minder geld op, om contant mee te betalen. Zodoende lag de waarde van pinbetalingen plus geldopnames in de periode van 2 februari tot en met 8 februari 2021 30% lager dan normaal.

Meer aankopen online

Wel doen consumenten nu beduidend meer aankopen online. In dezelfde periode lag de waarde van iDEAL-transacties bijna 50% hoger dan normaal. Toch biedt die flinke toename nog steeds onvoldoende tegenwicht om de daling bij toonbankbetalingen (pin en contant) volledig te compenseren: de totale waarde van pinbetalingen, geldopnames en iDEAL-betalingen tezamen lag in de periode van 2 tot en met 8 februari 2021 namelijk nog altijd zo’n 10% onder normaal. De totale waarde van deze betalingen beweegt al sinds het begin van dit jaar rond dit niveau.

Tabel 1: Waar vinden meer of minder pinbetalingen plaats?

Bekijk de digitaal toegankelijke versie van tabel 1. Bron: ING

Het aantal pintransacties in Nederland lag in de week tot en met maandag 8 februari 38% lager dan normaal. De waarde van de transacties (pin-omzet) lag 30% onder het niveau dat gebruikelijke is voor de tijd van het jaar. Bij fashion (95% onder normaal) is de min in de pin-omzet momenteel het grootst. Ook fors is de daling bij winkels in vrijetijdsspullen (-77%), woonwinkels (-71%) en bouwmarkten & tuincentra (-61%). De meeste winkels in deze categorieën zijn 'niet essentieel' en daarom tijdelijk gesloten. Ook in de 'recreatie & cultuur’ (-89%) en bij cafés en restaurants (-72%) ligt de pin-omzet nog altijd ver onder de gebruikelijke niveaus. Wanneer de sterke afname van cashbetalingen ook wordt meegenomen, zal de omzetdaling nog groter uitpakken. Dat veel meer mensen dan gebruikelijk dichtbij huis blijven, is zichtbaar in de categorie ‘vervoer’. De pin-omzet ligt hier 30% lager dan normaal. Alleen in de categorie ‘food retail’ ligt de pin-omzet hoger dan gebruikelijk deze tijd van het jaar. Bij supermarkten is de plus 16%, voedingspeciaalzaken zitten op +24%.

Terug naar nieuwsoverzicht