Pinomzet gedaald in 1e week van gedeeltelijke lockdown

30-10-2020 geldautomaat

De totale waarde van pinbetalingen en geldopnames in Nederland (7 daags-gemiddelde) lag maandag 19 oktober 10% lager dan normaal is voor de tijd van het jaar. Dit is een verslechtering van 5%-punt ten opzichte van 1 week eerder, dat blijkt uit cijfers van het ING.

De terugval in de pinomzet is de 1e week van de gedeeltelijke lockdown minder fors dan in maart 2020. Mogelijk is deze daling nog opwaarts vertekend. Een deel van de Nederlanders gaat normaliter in de herfstvakantie naar het buitenland.

Sinds de lockdown vanaf 15 oktober 2020 daalde de pinomzet het hardst in de sector ‘café & restaurants’. De pinomzet zakte in deze sector met ruim 65% ten opzichte van de pinomzet die in de normale situatie gemiddeld behaald zou worden. ‘Recreatie & cultuur’ is een andere sector waar de pinomzet vorige week flink afnam; ongeveer 15%-punt. Toch zijn er ook sectoren waar de pinomzet minder hard daalde. De sector (non-)foodretail liet zelfs een lichte pinomzet stijging zien.

Pintransacties en geldopnames in NL 10% onder normaal

Het aantal pintransacties in Nederland lag in de week tot en met maandag 19 oktober 2020 17% lager dan normaal. Het gemiddeld pinbedrag was overigens wel fors hoger. Desondanks was de totale waarde van de pinbetalingen (pinomzet) toch 5% minder. Het dieptepunt van de pinomzet was eind maart / begin april 2020. De pinomzet was toen 30% lager dan normaal.

Waar vinden meer of minder pinbetalingen plaats?

Grafiek 1: Pinbetalingen in de periode 13 tot 19 oktober 2020, afwijking van normaal, gecorrigeerd voor trend.

Of bekijk de digitaal toegankelijke versie van grafiek 1. 

Terug naar nieuwsoverzicht