Nieuwe steunmaatregelen voor de cultuur sector

14-7-2021

Er zijn nieuwe steunmaatregelen beschikbaar voor de cultuursector. Vanuit Kickstart Cultuurfonds is een budget vrijgemaakt om theaters in Nederland te ondersteunen. Daarnaast stelt Fonds 21 een budget van € 15 miljoen beschikbaar voor de cultuursector.

Subsidie voor coronaproof  theaters

Via Kickstart Cultuurfonds ontvangen 80 theaters in Nederland ruim € 2,1 miljoen om hun zalen coronaproof te maken. Zodat ze het publiek weer op een veilige manier kunnen ontvangen. De 80 gehonoreerde theaters zijn verspreid over heel Nederland en ontvangen veelal donaties voor fysieke aanpassingen aan hun theater(zaal). De donaties variëren van € 3.938 voor Het Huis in Utrecht, tot € 84.760 voor Theater De Nieuwe Kolk in Assen. Er waren ook opvallend veel aanvragen voor extra, corona-gerelateerde marketingcampagnes, CRM-systemen en buitenprogrammering. Het loket van het tijdelijke noodfonds is gesloten en aanvragen is niet meer mogelijk.

Fonds 21 stelt 15 miljoen beschikbaar

Fonds 21 heeft € 15 miljoen vrijgemaakt bovenop het reguliere donatiebudget. Dit reguliere donatiebudget is bedoeld voor initiatieven die de coronacrisis nu het hoofd bieden, maar ook om verschillende sectoren toekomstbestendig te maken en verschraling van het aanbod tegen te gaan. Culturele organisaties en gezelschappen die een voorbeeld zijn op het gebied van samenwerking of kennisdeling kunnen extra steun krijgen. Fonds 21 heeft hiervoor 'Fonds 21 EXTRA' opgericht. Dit geeft de culturele sector komende jaren de ruimte om in te zetten op: innovatie, digitalisering, publieksontwikkeling, behoud van kwaliteit en het aantrekken van de jongere generatie. Inmiddels hebben 16 musea, theatergezelschappen, podia, productiehuizen en festivals extra budget ontvangen via ‘Fonds 21 EXTRA’. Het gaat om een bedrag van ruim € 6 miljoen in totaal. Dit hebben zij gekregen om zich te kunnen richten op de langere termijn.

Terug naar nieuwsoverzicht