Vanuit de horeca overstappen naar een ander beroep

13-11-2020 terras opgestapeld

Editie 17 van de Gelderse impactmonitor    ging op pagina 26 en 27 (hoofdstuk Gelderse economie) in op een overzicht van overstapberoepen van het UWV. Het UWV zocht uit naar welke beroepen je het beste kunt overstappen vanuit je huidige beroep.

De vaardigheden van werkzoekenden komen mogelijk ook goed van pas in een baan waar ze zelf niet direct aan denken. Om hierbij te helpen, publiceert het UWV voorbeelden van overstapberoepen. Uitgangspunt zijn 54 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden. Soms vanwege de coronacrisis, soms is dit al langer het geval. Voor elk daarvan worden 5 voorbeelden van overstapberoepen genoemd. Het zijn overstappen die mensen de afgelopen jaren maakten en op dit moment betere baankansen bieden. De voorbeelden zijn ter inspiratie en geven geen volledig beeld van alle mogelijke overstappen

De horeca is 1 van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. Een baan behouden of vinden in de horeca is op dit moment erg lastig. Toch zijn er genoeg kansen voor mensen uit de horeca in andere beroepen. Dat meldt het UWV 4 november 2020. Onderstaand wordt dit nader toegelicht.

Aantal uitkeringen stijgt

Van half maart tot juni 2020 sloten horecazaken hun deuren door de afgekondigde maatregelen. Hierdoor gingen veel banen verloren. In juni en juli 2020 nam het aantal vaste banen weer toe, doordat de horeca weer open kon en door het toeristische seizoen. Inmiddels mag de horeca door aangescherpte maatregelen opnieuw geen gasten ontvangen, voor minimaal 4 weken. Veel ondernemers grijpen terug op het bestellen en bezorgen van eten, alleen levert dat vaak niet de gewenste omzet op. De impact op de werkgelegenheid in de horeca is dan ook groot. Vooral het aantal oproepkrachten daalde in het voorjaar fors. Ook het aantal WW-uitkeringen steeg tussen maart en juni 2020 enorm, voor zowel keukenpersoneel als de bediening. 

Minder vraag naar personeel

Het aantal vacatures in de horeca nam flink af. In juni 2020 was er een kleine opleving van het aantal vacatures, omdat horecazaken onder bepaalde voorwaarden weer open mochten. De nieuwe maatregelen zullen deze opleving hoogstwaarschijnlijk teniet doen. Het effect is goed te zien in onderstaande grafiek: eind januari 2020 waren er meer dan 6.000 openstaande vacatures in de horeca. Eind september 2020 was dit aantal gedaald naar 2.000.

Door de huidige omstandigheden is het op dit moment moeilijker om werk te vinden in de horeca en catering. Door over te stappen naar een ander beroep kunnen werkzoekenden hun kans op een (nieuwe) baan vergroten. In de UWV-publicatie Overstapberoepen staan suggesties voor kansrijke beroepen om vanuit de horeca naar over te stappen. Dit overzicht is gemaakt op basis van overstappen die mensen in het verleden hebben gemaakt. Hieronder staat als voorbeeld het overzicht voor bediening en barpersoneel. Er zijn ook overzichten met overstapberoepen voor hotelreceptionisten, keukenassistenten, restaurantkoks en bedrijfsleiders/ondernemers horeca.

Terug naar nieuwsoverzicht